Wednesday, 2 July 2014

Posted by jinson on 23:45 No comments

Hiasan Batu


Bahan-Bahan:  1. Berus
  2. Akrilik Color
  3. Art Line Pen
  4. Batu Sungai

Langkah 1:


Pertama sekali lukiskan corak pada permukaan batu. Tapi sebelum nak lukis tu pastikan anda telah mewarnakan batu tu dengan white base color terlebih dahulu.Langkah 2:


Lepas dah selesai lukiskan corak. Sekarang ni warna bahagian yang anda inginkan. Untuk mewarna ni anda boleh gunakan cat akrilik je. Kalau guna cat lain mungkin hasilnya tak tahan lama.  


Langkah 3:


Ah nampaknya cat pun dah kering. Proses seterusnya ialah, lukiskan garisan hitam untuk menaikkan lagi kesan rekaan di permukaan batu.
Langkah 4:


Masa untuk DEKO! Gunakan kreativiti anda untuk mencantikan lagi batu yang telah diwarnakan tadi. Kami gunakan corak ala-ala flora untuk corak tambahan dan tak lupa juga kalau nak jadikan ini sebagai hadiah anda boleh tuliskan nama atau apa saja di bahagian tengah batu.


Langkah 5:


Langkah terakhir sekali, sapukan Mod Podge pada keseluruhan bahagian batu untuk mengelakkan lukisan yang kita buat tadi daripada rosak. Kalau nak tahan lama sapulah 2 ke 3 lapisan.


Hasil:


Jadi beginilah hasilnya. Bagi anda yang ingin jadikan batu ini sebagai perhiasan atau cenderahati boleh la tempah di Whimsical and Quirky

0 comments:

Post a Comment