Thursday, 24 July 2014

Posted by jinson on 00:29 No comments

Miniature Motor Kecil


  Langkah 1:


  Mula-mula sekali kita perlu leraikan kesemua bahagian pemetik api. Untuk projek ni gunalah pemetik api yang dah tak mempunyai gas.
  Langkah 2:


  Sekarang ni potong sedikit bahagian tapak pemetik api ni dengan menggunakan pemotong kuku. Anda masih boleh menggunakan gunting kecil untuk memotong bahagian ni.  Untuk projek ni anda memerlukan 2 set tapak seperti ini.


  Langkah 3:

  Ah kan kita nak buat miniature motosikal kan. Percaya tak kalau kita sambungkan kedua-dua bahagian ni, ia akan membentuk bahagian rangka motor. Tak caya…? Tengok ni.
  Sekarang lekatkan tuil untuk dijadikan tempat duduk dibahagian yang dicantum tadi. Ahh Nampak tak macam bentuk motor?


  Langkah 4:


  Gunakan bahagian roda pemetik api untuk diletakkan di bahagian hadapan dan belakang rangka motor. Nak pasang bahagian ni senang je sebab ia akan diletakkan ditempat yang sama sebelum kita leraikan pemetik api ni tadi. Ah dah nampak dah bentuk motor..


  Langkah 5:


  Seterusnya kita akan pasang penghadang angin bagi miniature motosikal kita ni. Gunakan penutup pemetik api dan lekatkan dibahagian rangka hadapan motor.


  Langkah 6:


  Untuk mengelakkan miniature motor kita ni tak tahan lama. Kita perlu memasang satu batang skru kecil di bahagian tengah rangka.


  Langkah 7:

  Sekarang ni gunakan batang penyerap gas untuk dijadikan handle bar motosikal kecil kita.

  Potong lebihan batang penyerap gas lebih kurang macam ni.

   Ambil bahagian atas batang penyerap gas yang bentuknya macam pemulas minyak ni dan cantumkan.


  Sekarang bakar sedikit batang penyerap gas untuk menghalang ia daripada tercabut. Jaga-jaga jangan sampai jari melecur.


  Hasil:  Yeah dah siap… Jadi beginilah rupanya miniature motosikal dengan menggunakan pemetik api. Comel jugak kan! Vroom Vroom

  0 comments:

  Post a Comment