Sunday, 10 August 2014

Posted by jinson on 22:23 No comments

Terrarium

Langkah 1:

Taburkan batu kecil yang bewarna ni sebagai lapisan pertama taman mini kita.


Langkah 2:Seterusnya anda semua perlu menutup lapisan batu kecil bewarna tadi dengan menggunakan tanah organik dan ratakannya. Nak dapatkan tanah organik ni senang je anda boleh dapatkan di supermarket ataupun di kedai tanaman.


Langkah 3:


Gunakan pokok kaktus sebagai hiasan utama sebab ia senang untuk dijaga.

Langkah 4:Langkah seterusnya, anda perlu tanam pokok kaktus ni. Caranya macam mana? Ai senang je cuma korek dibahgian tengah tanah organik tadi dan timbuskannya. Ah Senangkan!


Langkah 5:Bila cemin tu nampak dah bersihkan. Kita taburkan batu sungai yang kecil macam ni di sekeliling pokok kaktus dan lepastu bersihkan batu-batu yang melekat dicelah-celah pokok kaktus ni.Langkah 6:Untuk menampakkan taman mini kita ni lebih menarik. Anda boleh hiasnya dengan kulit kerang, batu karang kecil, cengkerang siput dan macam-macam lagilah. Semuanya terpulang mengikut kreativiti masing-masing.

Untuk mendapatkan cara hias yang lebih menarik cari-cari la kat internet ye!Hasil:


Jadi beginilah hasilnya taman mini terarium yang kita buat tadi. Lepas ni anda bolehlah cuba buat dengan menggunakan kreativiti anda sendiri. Selamat mencuba! Instagram: @NurSuhaila890 comments:

Post a Comment