Thursday, 24 July 2014

Posted by jinson on 00:00 No comments

Lampu L.E.D Bonet Kereta


Bahan-Bahan:


  1. Magnet White Board
  2. Double Sided
  3. Soket Penyambung
  4. Solder
  5. Lampu L.E.D
  6. Drill
  7. Pemutar Skru
  8. Playar

Langkah 1:


Yang ada perintang tu anode dan sebelah tu  katod.Langkah 2:Gunakan drill dan kedudukan lubang tu akan jadi begini.Langkah 3:


Sebelum nak melakukan proses ni anda perlu mengenal pasti kaki pin dahulu. Lepas dah kenal pastikan wayar hitam di solder di kaki Anod dan wayar merah di kaki katod dan masukan wayar ke dalam lubang yang telah ditebuk tadi.Langkah 4:


Sekarang ni kita perlu tarik perlahan-lahan kaki pin ni dan kepakkan lebihan kaki pin yang terkeluar.Langkah 5:Langkah seterusnya, kita memerlukan megnet white board yang berbentuk panjang untuk di lekatkan bersama-sama dengan lampu L.E.D. Untuk proses menampal ni kita akan gunakan pelekat double sided.Langkah 6:


Ok bila kedua-dua bahagian lampu telah dilekatkan dengan megnet white board. Sekarang ni kita akan sambungkan kaki pin lampu L.E.D kedalam bongkah penyambung. Kalau nak tau fungsi bongkah penyambung ni adalah untuk menyambung wayar dari satu tamatan ke satu yang tamatan lain. Bila dah masukkan wayar ke dalam bongkah penyambung ketatkan skru supaya arus elektrik boleh mengalir dan hasilnya akan jadi macam ni.

Kalau tadi kita dah sambungkan kaki pin lampu L.E.D kan, sekarang ni kita akan sambungkan wayar bersama dengan mentol yang telah kita siapkan tadi ke bongkah penyambung dan ketatkan skru.Hasil:
0 comments:

Post a Comment